Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Βάτι της Ρόδου: Ένα πανέμορφο λουλούδι!!!

Καλά κρυμμένο μέσα σε πεύκα και αειθαλείς ελαιώνες, το γραφικό χωριό Βάτι βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου, 71 χιλιόμετρα μακριά από την πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού και σε κατεύθυνση προς Γεννάδι και Απολλακιά. Το όνομα Βάτι προήρθε μάλλον από το γεγονός ότι το χωριό αποτελούσε πέρασμα ή από τη λέξη «μονοπάτι».
Θα ανακαλύψετε ότι η ζωή στο Βάτι δείχνει σαν ο χρόνος να σταμάτησε πριν πολλά χρόνια. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το παραδοσιακό μικρό καφενείο, όπου οι ντόπιοι κουβεντιάζουν πίνοντας τον ελληνικό τους - φυσικά μόνο τότε, όταν δεν είναι απορροφημένοι στο να παίζουν χαρτιά. Στο μικρό Βάτι, όπως και σε άλλα μικρά χωριά της Ρόδου, το καφενείο είναι παράλληλα μίνι μάρκετ και ταχυδρομείο.
Μπορείτε ανα πάσα στιγμή να πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους, καθώς είναι γνωστοί για τον φιλικό τους χαρακτήρα και να φωτογραφήσετε στιγμές της παραδοσιακής ζωής του χωριού.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η κεντρική εκκλησία του χωριού.
Οι άνθρωποι στο Βάτι είναι πολύ θρησκευόμενοι. Σημάδια της θρησκευτικής παράδοσης του τόπου παρατηρεί κανείς στα μοναστήρια του: τον Άγιο Γεώργιο του 14ου αιώνα, τη μονή της Παναγίας της Γαλατούσας από τον 19ο αιώνα, τον Άγιο Ραφαήλ και το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παραλιμνιώτη.
Οι παραδόσεις όπως και η θρησκεία είναι εδώ πολύ σημαντικές. Αν επισκεφθείτε το Βάτι στα τέλη του καλοκαιριού, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το χωριό σε μεγάλους εορτασμούς - το πανηγύρι της Παναγίας της Γαλατούσας το Δεκαπεντεύγουστο και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παραλιμνιώτη αρχές του Σεπτέμβρη.
Αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση, αναζητήστε τις ιταλικές οχυρώσεις κρυμμένες στα γύρω δάση. Μία επίσκεψη στο παρατηρητήριο του Αγίου Ιωάννη θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα στα νότια του νησιού, ενώ μόλις σε μικρή απόσταση από εκεί θα βρείτε το πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο του Ασκληπιού.
Επιστροφή στην πραγματικότητα και μη χάσετε τα ξεφαντώματα μέχρι πρωίας στα μπιτς-πάρτι στο Γεννάδι.
Μικρό χωριό, αλλά μεγάλο κομμάτι παράδοσης και θρησκευτικής ζωής για το νησί της Ρόδου, το Βάτι αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε, για να εξερευνήσετε ένα αυθεντικό και πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδας.
Κείμενο: http://www.rhodes.ws/el/villages-rhodes-greece/vati
Φωτογραφίες: ΡΟΔΟΣυλλέκτης
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1772596963118.89424.1485091283&l=95df8e9ca4









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου